Sve više kasni otplata kredita

Bez autora
May 16 2010

Pod uticajem ekonomske krize došlo je do pada kvaliteta aktive komercijalnih banaka u Federaciji BiH, a ovaj trend zabrinjava i bankare i regulatore tržišta. Agencija za bankarstvo FBiH upozorava da je u prošloj godini došlo do "kvarenja" rizične aktive banaka, što je posljedica rasta nenaplativih potraživanja, odnosno kašnjenja klijenata u plaćanju dospjelih kreditnih obaveza. Nekvalitetna aktiva je 31. decembra 2009. godine iznosila 518 miliona, a otpisana aktiva 136 miliona KM. Ako se analizira odnos nekvalitetne i rizične aktive, sa zadnjim danom prošle godine koeficijent je iznosio 4,1 posto, što je još relativno nizak omjer, ali je u odnosu na kraj 2008. godine veći za 1,7 procenata.

Sve više kasni otplata kreditaPod uticajem ekonomske krize došlo je do pada kvaliteta aktive komercijalnih banaka u Federaciji BiH, a ovaj trend zabrinjava i bankare i regulatore tržišta.

Agencija za bankarstvo FBiH upozorava da je u prošloj godini došlo do "kvarenja" rizične aktive banaka, što je posljedica rasta nenaplativih potraživanja, odnosno kašnjenja klijenata u plaćanju dospjelih kreditnih obaveza.

Nekvalitetna aktiva je 31. decembra 2009. godine iznosila 518 miliona, a otpisana aktiva 136 miliona KM. Ako se analizira odnos nekvalitetne i rizične aktive, sa zadnjim danom prošle godine koeficijent je iznosio 4,1 posto, što je još relativno nizak omjer, ali je u odnosu na kraj 2008. godine veći za 1,7 procenata.

"Ako se ima u vidu da učešće B kategorije kredita (određena kašnjenja u otplati) u rizičnoj aktivi iznosi 14,3 posto (na kraju 2008. godine 10,9 procenata), te sumnja da dio plasmana koji su iskazani u ovoj kategoriji imaju lošiji kvalitet i da treba da budu kategorizirani kao nekvalitetna aktiva, može se zaključiti da kvalitet aktive i dalje ima trend pogoršanja", konstatuju u Agenciji za bankarstvo FBiH.

Smatraju da je od ključnog značaja da banke što realnije procjenjuju kvalitet plasmana i formiraju adekvatne rezerve za kreditne gubitke.

Od kredita plasiranih pravnim licima u nekvalitetne zajmove klasificirano je 311 miliona KM ili 6,2 posto od ukupno odobrenih kredita ovom sektoru. Koliko se situacija pogoršala jasno je iz podataka godinu ranije kada su nekvalitetni krediti dostigli vrijednost od 191 milion KM i činili su 3,6 posto svih plasiranih zajmova u tom sektoru. Za sektor stanovništva nekvalitetni krediti su na kraju prošle godine dostigli sumu od 194 miliona KM ili 4,1 posto od ukupnog iznosa plasiranih zajmova toj kategoriji. Godinu ranije nekvalitetni krediti plasirani stanovništvu iznosili su 117 miliona KM ili 2,3 odsto ukupno odobrenih zajmova građanima.

Agencija za bankarstvo FBiH konstatuje da je trend pogoršanja bankarske aktive, odnosno otplate kredita u 2009. godini naročito bio izražen u trećem i četvrtom kvartalu. Taj problem je, ističu u Agenciji, bio znatno izraženiji kod pravnih lica nego kod stanovništva. Prošle godine došlo je i do povećanja dospjelih potraživanja banaka za 52 procenta, čime je njihovo učešće u ukupnim kreditima poraslo sa 2,3 na 3,6 posto.

U Udruženju banaka BiH tvrde da su banke ostale bez profita u 2009. godini, koji je iznosio svega 9.000 KM, upravo zbog visokih rezervacija za potencijalne gubitke na osnovu loših kredita kako bi zaštitile depozite.

Ekonomista Izudin Kešetović smatra da je porast rizične aktive banaka posljedica opšte nelikvidnosti u realnom sektoru.

"Najprije država nije uredan platiša, međusobna potraživanja među kompanijama takođe se ne naplaćuju, a to stvara lanac nelikvidnosti na čijem kraju i početku su komercijalne banke", kaže Kešetović.

Dodaje da u BiH nema monetarno-kreditne i fiskalne politike u službi privrede i njenih aktivnosti, niti institucija koje bi ih provodile, te stoga vjeruje da će se efekti recesije i dalje ispoljavati, a vrhunac će doživjeti na jesen.

Loši krediti banaka u FBiH u 2009. godini


518 miliona KM - nekvalitetna aktiva

136 miliona KM - otpisana aktiva

311 miliona KM - nekvalitetni krediti pravnih lica

194 miliona KM - nekvalitetni krediti stanovništva

52 odsto - rast dospjelih potraživanja banaka

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik